Gå til hovedindhold

Science Talent Rumteknologi

1-årigt forløb til elever i 2. STX/HTX med interesse for rummet og teknologi

Science Talent Rumteknologi er et forløb med fokus på rumfart og den teknologi, der gør rumforskningen mulig. Grundtanken er, at man som deltager i forløbet opnår en grundlæggende viden om alle de aspekter af en rummission, man skal tage højde for, for at missionen kan blive en succes: Raketter og satellitter, baneberegning, elektronik og programmering, radiokommunikation og antenner.

Forløbet består af tre fysiske 3-dages camps, fordelt hen over skoleåret. 

Fagligt indhold

Camp 1: Raketter, rumrejser, elektronik og programmering

På den første camp skal vi først beskæftige os med raketter: Grundlæggende raketfysik, raketligningen, aerodynamik og banebevægelse, og I skal selv bygge og opsende modelraketter. Så skal I lære om grundlæggende elektronik og programmering. Vi bygger små flightcomputere baseret på Arduino, og I skal lære at programmere dem til at sende data hjem. I skal også lære at lodde.

Camp 2: Datatransmission, radiokommunikation og antenner

På camp 2 skal vi arbejde med data, og hvordan man får data fra A til B. Vi skal arbejde med elektromagnetiske bølger, hvordan man modulerer en bærebølge med data, og hvordan man udsender og modtager elektromagnetiske signaler ved hjælp af antenner. I skal selv arbejde med modtagelse af radiosignaler, og I skal lære at regne med decibel. Og så skal vi prøve selv at modtage et vejrbillede direkte fra en satellit.

Camp 3: Den store mission

På den sidste camp skal vi afvikle rigtige missioner med onboard databehandling, opsamling af data, transmission af data over et downlink, opsamling af data på en modtagestation, og efterfølgende behandling af disse data. Der vil være mulighed for at vælge mellem en raketmission eller en ballonmission. I skal selv definere missionen, bygge hardwaren, kode softwaren, integrere hardware og software og afvikle missionen.

Målgruppen

Målgruppen er 2.g på en gymnasial uddannelse (STX/HTX) med interesse for teknologi og/eller rummet. Der er et begrænset antal pladser.

Datoer og sted

Camp 1: 10.−12. okt. 2022
Camp 2: 18.−20. jan. 2023
Camp 3: 27.−29. marts 2023

Sted
Forløbet afholdes hos Science Talenter, Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter, Akademigrunden 18, 4180 Sorø.

Pris

For medlemmer af Science Talenters Gymnasienetværk er prisen 2.500 kr. pr. talent for hele forløbet. Prisen dækker udgifter til forplejning, overnatning og div materialer på de 3 camps og det online event. Beløbet er momsfritaget.

For ikke-medlemmer er prisen 6.000 kr. pr. talent for forløbet. 

Mere information

Kontakt Steen Eiler Jørgensen på sej@astra.dk for yderligere info.

Tilmelding til årgang 2022/23

Link til tilmeldingsside er herunder. Deadline den 10. maj 2022.  

Geografisk område

Landsdækkende