Gå til hovedindhold

Science Talent Klima

Klimaændringer

 

Science Talent Klima er et 1 årigt forløb med opstart i 2. eller 3. STX/HTX. Hvis du interesserer dig for klimaforandringer, så er her en enestående chance for at fordybe dig i udfordringerne sammen lang række forskere og erhvervsfolk, der arbejder for at redde klimaet på Jorden. 

Forskere fra klima-uddannelserne på både DTU og KU bidrager til undervisningen på forløbet.

Danmark er et af de lande, der forsker mest i klimaet og samtidigt er længst fremme med både at omstille samfundet til grønne løsninger og håndtere de ændringer i klimaet, vi er begyndt at se. Udfordringen bliver kun større i de kommende år og det er derfor også et område med masser af spændende job-muligheder i de kommende årtier.

Klimaforløbet byder på en stjernerække af oplæg og workshops med klimaforskere og erhvervsfolk: Vi skal på besøg i Niels Bohr Instituttets iskernelager og se hvordan iskernerne både kan fortælle om fortidens klima og gøre os bedre på at forudsige fremtidens klima. Vi skal også møde nogle af de forskere, der laver de klimamodeller, IPCC rapportens dystre forudsigelser er baseret på. Klimamodellerne bruges til at fortælle politikerne hvilke konsekvenser deres beslutninger får og er derfor helt afgørende i de kommende internationale forhandlinger. Vi graver os ned i både matematikken og fysikken bag modellerne, så du kan se hvad modellerne kan forudsige - og hvad de ikke kan forudsige. Du vil også få lejlighed til selv at arbejde med klimamodeller. 

DTU lukker også dørene op for holdet og viser hvordan man forsker i tekniske løsninger på verdens energi og klimaudfordring. Danmark har også mange store virksomheder, der arbejder på at være forrest i den grønne omstilling. Vi også møde erhvervsledere, der fortæller hvorfor f.eks. Ørsted omstillede virksomheden fra sort til grøn og Mærsk Line, der fortæller om hvorfor de vil gøre verdens største containerskibflåde CO2-neutral. Vi kommer også på en virtuel tur til Island, hvor vi skal høre om CO2 lagring i undergrunden og til USA hvor vi bliver vist rundt i et 100% grønt selvforsynende hus.

Igennem hele forløbet vil vi veksle mellem ekspert-oplæg, hands-on øvelser og diskussioner - både med eksperterne og med hinanden.

Du vil også komme til at arbejde med kunsten at kunne debattere. Som afslutning på forløbet etablerer vi vores eget klimapanel med dig som ekspert og de andre fra holdet som publikum. Du får her mulighed for at udvikle dine evner inden for videreformidling af aktuel science, der er påvirket af storpolitik og markante personlige holdninger.

Synes du, det kunne være interessant at fordybe dig i klimaforandringerne og klimadebatten, blive klogere på hvilke løsninger vi har igangsat i Danmark og komme helt tæt på forskellige eksperter inden for klima, så meld dig til campforløb hos Science Talenter om klima.

Forløbet består af tre camps, som er fordelt over skoleåret 2021/22. Alle camps varer tre dage (to overnatninger).

 

Klik her for at læse mere om det faglige indhold  

I løbet af de tre camps skal du arbejde med klima:

· Du bliver introduceret til klimasystemets forskellige naturvidenskabelige områder og klimaets udvikling – både fortid, nutid og fremtid. Vi arbejder primært med fysik, matematik, naturgeografi og geoscience

· Du vil blive introduceret til den matematik og fysik der ligger bag klimamodeller og får selv mulighed for at arbejde med simple modeller 

· Du bliver introduceret for selve klimadebatten - forskellige vinkler, holdninger og syn på klimaproblematikken.

· Du lærer om klimasystemets funktion og om årsagerne til klimaforandring og de variationer, der er.

· Du lærer om klimatilpasninger i Danmark - både igangsatte projekter fra kommuner og virksomheder og projekter på tegnebrætte fra universiteterne


Målgruppe

Målgruppen er 2. g’er på en gymnasial uddannelse (STX/HTX). Det er en forudsætning at deltagerne har science-fag og at de har interesse i at debattere. Der er mange foredrag fra forskere, få hands on eksperimenter og mange diskussioner. Der er et begrænset antal pladser.

Forløbet har bl.a. til formål at uddanne deltagerne til klimaeksperter, som kan tage klimadebatten op i en klimadebat under forløbet og efterfølgende hjemme på egen skole eller lokale grundskoler. Deltagerne skal derfor have lyst til at arbejde med at debattere.
 

Dato og sted

Camp 1: 4. - 6. oktober 2021
Camp 2: 12. - 14. januar 2022
Camp 3: 7. - 9. marts 2022

Camp-forløbene afholdes hos Science Talenter, Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter, Akademigrunden 18, 4180 Sorø.

Pris 

For medlemmer af Science Talenters Gymnasienetværk er prisen 2.000 kr. pr. talent for hele forløbet. Prisen dækker udgifter til forplejning, overnatning og div materialer på de 3 camps og det online event. Beløbet er momsfritaget.

For ikke-medlemmer er prisen 6.000 kr. pr. talent for forløbet. Prisen dækker udgifter til forplejning, overnatning og div materialer på de 3 camps. Beløbet er momsfritaget.

Tilmelding til årgang 2021/22

Find link til tilmeldingssiden kommer snart herunder. NY Deadline den 20. september 2021.  

 

Geografisk område

Landsdækkende