Gå til hovedindhold

Science Talent Kemi

Synes du at kemi er fascinerende og er du vild med at eksperimentere i laboratoriet? Så er Science Talent Kemi noget for dig!


Science Talent Kemi er et forløb hos Science Talenter med fokus på kemi og kemiske metoder. Forløbet indeholder 3 camps. I løbet af de tre camps vil I blive præsenteret for både spændende teori, masser af eksperimentelle øvelser i laboratoriet, sjove formidlingsopgaver og besøg fra virksomheder og/eller forskere fra universiteter.  

Når du er på camp hos Science Talenter, får du styrket både dine faglige og studiemæssige kompetencer. Men du får med garanti også mulighed for at opdyrke et fedt netværk med andre unge, som synes science er sjovt!

I løbet af campen kan du køre på segway, prøve vores VR-grej eller escape room. Du overnatter på vores Talenthotel, som ligger lige ved siden af Videncentret. Læs mere om hotellet, mad og mellemmåltider mm. under praktiske oplysninger
 

Fagligt indhold - skoleår 2022/23


Camp 1 – Ekstraktions- og oprensningsmetoder

På denne camp vil I lære at arbejde som en kemiker med god laboratoriepraksis og sikkerhed. Vi vil arbejde med forskellige ekstraktions- og oprensningsmetoder i laboratoriet for at oprense stoffer fra produkter, krydderier og madvarer fra vores egne køkkener. I vil desuden arbejde med TLC og blive introduceret til forskellige typer for kromatografi, som bruges til at detektere kemiske forbindelser. Denne camp bliver også kombineret med besøg på virksomhed eller forskningsinstitut, hvor vi skal se hvordan kemien bruges ude i den virkelig verden. 

Camp 2 – Organisk kemi og syntese

Det gennemgående tema for denne camp er organisk kemi, som er den gren af kemien, som beskæftiger sig med molekyler, der indeholder carbon. Vi skal lære et mestre sproget inden for den organiske kemi til at navngive organiske forbindelser, forstå reaktionstyper og identificere stofgrupper. I laboratoriet skal vi arbejde med forskellige analysemetoder for at undersøge hvordan organiske molekyler er opbygget og bruge kemiske tests for at bestemme funktionelle grupper. Derudover skal vi i flere trin syntetisere et bakteriedræbende lægemiddel ud fra simple regenser. 

Camp 3 – Uorganisk kemi 

På denne camp skal vi arbejde med uorganisk kemi. Vi vil især fokusere på metaller som undergruppe, fremstilling og analyse af uorganiske farvepigmenter samt bindingteori og kompleksdannelse. I laboratoriet skal vi syntetisere uorganiske farvestoffer, analyse komplekse forbindelser og lave showkemi fyldt med flammer, farveskift og røg. 

*med forbehold for ændringer

Målgruppe

Talenter med interesse for kemi og kemiske metoder, der i skoleåret 2022/23 går i 2.g (STX HTX) og som har kemi mindst på B niveau. 

Dato

De tre camps ligger i skoleåret 2022/23 i perioden fra september til april. Der oprettes op til 2 hold afhængig af antallet af tilmeldinger.

Hold A
Camp 1: 12.-14. september 2022
Camp 2: 29. november - 1. december 2022
Camp 3: 17.-19. april 2023

Hold B
Camp 1: 21.-23. september 2022
Camp 2: 11.-13. januar 2023
Camp 3: 26.-28. april 2023

Sted

Science Talenter, Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter, Akademigrunden 18, 4180 Sorø

Pris

For medlemmer af Science Talenters Gymnasienetværk er prisen 2.500 kr. pr. talent for hele forløbet. Prisen dækker udgifter til forplejning, overnatning og div materialer på de 3 camps og det online event. Beløbet er momsfritaget.

For ikke-medlemmer er prisen 6.000 kr. pr. talent for forløbet. Prisen dækker udgifter til forplejning, overnatning og div materialer på de 3 camps. Beløbet er momsfritaget.

Tilmelding til årgang 2022/23

Link til tilmeldingsside er herunder. Deadline den 10. maj 2022  

Geografisk område

Landsdækkende