Gå til hovedindhold

Science Talent Biotek

Kræft-kræftceller-cancer-foredrag-videnskab

Forløb i 2.g. med fokus på biovidenskab


Interesserer du dig for biotek - fx for celler og deres kemiske egenskaber, hvordan mikroorganismer og enzymer bruges i forskning og i virksomheder til bæredygtig produktion af medicin og brændstof, og synes du det er fedt at lave eksperimentelle øvelser i laboratoriet, så er Science Talent Biotek noget for dig.

Forløbet, som består af 3 fysiske camps (á hver 3 dage) samt et par online sciencetalks, og vil være bygget op om forskellige faglige emner inden for biovidenskab, og her vil du få inspiration, masser af udfordringer, og mulighed for faglig fordybelse i biovidenskabelige områder, som går ud over den normale undervisning på gymnasierne.

Hver camp består af forsøg og eksperimenter samt foredrag fra eksterne forskere og interne undervisere. Én af de 3 camps vil blive kombineret med besøg på virksomhed og forskningscentre.

Emner for Science Talent Biotek 2022/23*


Camp 1 – Grundlæggende mikrobiologi

Mikroorganismer spiller en vigtig rolle i bioteknologisk forskning og produktion. På denne camp vil der være oplæg om cellebiologi, og i laboratoriet skal vi arbejde med mikroskopering, vækstkurveforsøg samt fermentering og produktion af det selvlysende grønne protein, GFP.

Camp 2 – Genetik og sygdomme

På denne camp skal vi arbejde med genetik og mutationer, som giver en ændret fænotype. Vi vil især fokusere på genetiske sygdomme, der skyldes ændringer i DNA-sekvensen. Derudover vil vi også snakke om epigenetik, hvor fænotypes ændres pga. modifikationer på DNA’et. I laboratoriet vil vi arbejde med DNA fra en organisme - enten dyr, plante eller insekt - samt bruge enzymer som et værktøj til at undersøge, om der er modifikationer på DNA.

Camp 3 – Immunologi

På denne camp er der fokus på grundlæggende immunologi – primært og sekundær immunrespons, de forskellige celletyper involveret i immunsystemet og de forskellige underklasser af antistoffer. Derudover skal vi snakke om mikrobiomet og hvordan det kan påvirke ens helbred. I laboratoriet skal vi arbejde med klassiske immunologiske teknikker med antistoffer såsom Western Blotting samt bruge CRISPR-Cas9 (der oprindeligt er en del af bakteriers immunsvar) som værktøj til at ændre DNA i bakterier.

*med forbehold for ændringer


Målgruppe

Talenter fra 2. STX/HTX med interesse for biotek og som har A-niveau i enten biotek, biologi eller kemi (eller forventer at tage A-niveau i disse fag).

Dato og sted

De tre camps ligger i skoleåret 2022/23 i perioden fra august til marts. Der oprettes op til 3 hold afhængig af antallet af tilmeldinger.

Datoer for Hold A
Camp 1: 17.-19. august 2022
Camp 2: 5.-7. oktober 2022
Camp 3: 8.-10. marts 2023

Datoer for Hold B
Camp 1: 29.-31. august 2022
Camp 2: 12.-14. oktober 2022
Camp 3: 20.-22. marts 2023

Datoer for Hold C
Camp 1: 7.-9. september 2022
Camp 2: 23.-25. november 2022
Camp 3: 29.-31. marts 2023

Science Talenter, Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter, Akademigrunden 18, 4180 Sorø

Pris

For medlemmer af Science Talenters Gymnasienetværk er prisen 2.500 kr. pr. talent for hele forløbet. Prisen dækker udgifter til forplejning, overnatning og div materialer på de 3 camps og det online event. Beløbet er momsfritaget.

For ikke-medlemmer er prisen 6.000 kr. pr. talent for forløbet.

Mere information

Læs mere om faciliteter, maden og overnatning her Praktiske oplysninger

Kontakt Ida Lauritsen på iln@astra.dk for yderligere info.

Tilmelding til årgang 2022/23

Link til tilmeldingsside er herunder. Deadline den 10. maj 2022  

Geografisk område

Landsdækkende