Gå til hovedindhold

Science Talent Fysik

1-årigt forløb til gymnasieelever i 2. stx/htx med interesse for fysik.
 

Er du optaget af verden omkring dig på både den store og den lille skala og i dagligdagen: fra universets udvikling til de enkelte atomer? Vil du gerne bruge observationer, simuleringer og beregninger til at forstå koblingen mellem simple, fysiske lovmæssigheder og komplicerede systemer? Synes du at fælles oplevelser sammen med andre unge, der brænder for fysik lyder godt? Vil du gerne høre foredrag om forskning inden for relativitetsteori, partikelfysik, kunstig intelligens og astronomi? Så er Science Talent Fysik noget for dig.

Forløbet består af 3 fysiske 3-dages camps med hvert sit gennemgående tema.

Når du er på camp hos Science Talenter, får du styrket både dine faglige og studiemæssige kompetencer. Men du får med garanti også mulighed for at opdyrke et fedt netværk med andre unge, som synes science er sjovt!

I løbet af campen kan du køre på segway, prøve vores VR-grej eller escape room. Du overnatter på vores Talenthotel, som ligger lige ved siden af Videncentret. Læs mere om hotellet, mad og mellemmåltider mm. under praktiske oplysninger

 

Emner for campforløbet i skoleåret 2022/23


Camp 1 - Fusion

På camp 1 skal vi arbejde med fusion - en process, der ikke bare holder gang i Solen og de andre stjerner, men også er ansvarlig for eksistensen af de fleste grundstoffer vi er opbygget af. Sidst, men ikke mindst, giver den håb om ubegrænset grøn energi indenfor en overskuelig fremtid her på Jorden. Der er store muligheder i fusion, men fysikken gør også, at det er meget udfordrende at få til at fungere i praksis - hvordan holder man styr på en proces, der kører ved 10 millioner grader? Vi ser på fusion i det unge univers, lige nu i vores stjerne - og i fremtiden.

Camp 2 - Simulering og modellering

På camp 2 vil vi lære jer at lave en computermodel, der simulerer et fysisk system. Der er mange fysiske fænomener man ikke kan undersøge i laboratoriet og her er numeriske miodeller et uhyre nyttigt værktøj. Som før har I frit valg til at vælge et spændende fænomen at studere - men det kunne f.eks. være en model af et solsystem, en raketopsendelse eller partikelbevægelse i en fusionsreaktor.  

Camp 3 - Astronomi og kosmologi

Hvordan kan man forstå hele universet? Vi skal se på, hvor stort universet er, hvordan det udvikler sig, og hvad det består af - fra exoplaneter over solsystemer til galakser og mørkt stof. Vi skal også regne på stjerneskud - et kamera på taget af videnscenteret detekterer stjerneskud og I skal bruge observationerne til at regne ud hvor meteoren kom fra. Ud over oplæg og øvelser, får vi også besøg af forskere, der arbejder med astronomi og kosmologi til hverdag, som vil fortælle om mørkt stof og den specielle relativitetsteori.

 

Målgruppe

Talenter der går i 2. STX/HTX. Det er ikke en forudsætning, at man går på en studieretning med matematik og fysik, men det er naturligvis en fordel.

Dato og sted

De tre camps ligger i skoleåret 2022/23 i perioden fra august til maj. Der oprettes op til 2 hold afhængig af antallet af tilmeldinger.

Datoer for Hold A
Camp 1: Den 17. - 19. aug. 2022
Camp 2: Den 9. - 11. jan. 2023
Camp 3: Den 24. - 26. april 2023

Datoer for Hold B
Camp 1: Den 31. aug. - 2. sept. 2022
Camp 2: Den 8. - 10. feb. 2023
Camp 3: Den 10. - 12. maj 2023

Sted: Science Talenter, Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter, Akademigrunden 18, 4180 Sorø

Pris

For medlemmer af Science Talenters Gymnasienetværk er prisen 2.500 kr. pr. talent for hele forløbet. Prisen dækker udgifter til forplejning, overnatning og div materialer på de 3 camps og det online event. Beløbet er momsfritaget.

For ikke-medlemmer er prisen 6.000 kr. pr. talent for forløbet.

Tilmelding til årgang 2022/23

Link til tilmeldingsside er herunder. Deadline den 10. maj 2022.  

Geografisk område

Landsdækkende