Gå til hovedindhold

Science Talent Fysik-Matematik

1-årigt forløb til gymnasieelever i 2. stx/htx med interesse for matematik og fysik.
 

Er du optaget af verden omkring dig på både den store og den lille skala og i dagligdagen: fra universets udvikling til de enkelte atomer? Vil du gerne bruge observationer, simuleringer og beregninger til at forstå koblingen mellem simple, matematiske lovmæssigheder og komplicerede systemer? Synes du at fælles oplevelser sammen med andre unge, der brænder for matematik og fysik, lyder godt? Vil du gerne høre foredrag om forskning inden for relativitetsteori, partikelfysik, kunstig intelligens og astronomi? Så er Science Talent Fysik-Matematik noget for dig.

Forløbet består af 3 fysiske 3-dages camps (vi håber og tror at det bliver muligt næste år) med hvert sit gennemgående tema.

Når du er på camp hos Science Talenter, får du styrket både dine faglige og studiemæssige kompetencer. Men du får med garanti også mulighed for at opdyrke et fedt netværk med andre unge, som synes science er sjovt!

I løbet af campen kan du køre på segway, prøve vores VR-grej eller escape room. Du overnatter på vores Talenthotel, som ligger lige ved siden af Videncentret. Læs mere om hotellet, mad og mellemmåltider mm. under praktiske oplysninger

 

Emner for campforløbet i skoleåret 2021/22


Camp 1 - Astronomi og kosmologi.
Hvordan kan man forstå hele universet? Vi skal se på, hvor stort universet er, hvordan det udvikler sig, og hvad det består af - fra exoplaneter over solsystemer til galakser og mørkt stof. Ud over oplæg og øvelser, får vi også besøg af forskere, der arbejder med astronomi og kosmologi til hverdag, som vil fortælle om mørkt stof og den specielle relativitetsteori.

Camp 2 - Fusion
På camp 2 skal vi arbejde med fusion - en energikilde, der ikke bare holder gang i Solen og de andre stjerner, men også giver håb om ubegrænset grøn energi indenfor en overskuelig fremtid her på Jorden. Der er store muligheder i fusion, men fysikken gør også, at det er meget udfordrende at få til at fungere i praksis - hvordan holder man styr på en proces, der kører ved 10 millioner grader?
Som en del af campen tager vi på besøg på DTU, hvor de forsker i fusion.

Camp 3 - Eksperimentalfysik, simulering og modellering.
Når forskerne skal forstå et fysisk problem er der typisk fire tilgange de kan bruge: Observationer, eksperimenter, teori og simuleringer. På Camp 3 skal I prøve at kombinere tre af tilgangene. I skal udføre et eksperiment og lave en computermodel, der simulerer eksperimentet på basis af den teoretiske forståelse I har for systemet. I skal med andre ord koble alle tre værktøjer sammen for at studere et konkret fænomen. Ved at tilpasse eksperiment og simuleringer skal I sikre jer, at teorien passer og konstruere en model, der både kan eftervise eksperimentet - men også forudsige resultater af forsøg inden I udfører dem.
Som før har I frit valg til at vælge et spændende fænomen at studere - men det kunne f.eks. være raketopsendelser eller solpaneler.  

Målgruppe

Talenter der går i 2. STX/HTX. Det er ikke en forudsætning, at man går på en studieretning med matematik og fysik, men det er naturligvis en fordel.

Dato og sted

Datoer for Hold A
Camp 1 finder sted den 6.-8. oktober 2021.
Camp 2 finder sted den 6.-8. december 2021
Camp 3 finder sted den 31. januar.-2. februar 2022.

Datoer for Hold B
Camp 1 finder sted den 13.-15. oktober 2021.
Camp 2 finder sted den 13. - 15. december 2021
Camp 3 finder sted den 7.-9. februar 2022.

Sted: Science Talenter, Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter, Akademigrunden 18, 4180 Sorø

Pris

For medlemmer af Science Talenters Gymnasienetværk er prisen 2.000 kr. pr. talent for hele forløbet. Prisen dækker udgifter til forplejning, overnatning og div materialer på de 3 camps og det online event. Beløbet er momsfritaget.

For ikke-medlemmer er prisen 6.000 kr. pr. talent for forløbet.

Tilmelding til årgang 2021/22

Link til tilmeldingsside herunder. Deadline den 15. juni 2021.  

 

Geografisk område

Landsdækkende