Gå til hovedindhold

Mars tur/retur - dansk forskning helt ind i klasselokalet

NASAs Mars 2020 rover, Perseverance,  og NASAs Mars Helikopter, Ingenuity (artist's concept). Credit: NASA/JPL-Caltech

NASA's Mars 2020 rover, Perseverance, og NASA's Mars Helikopter, Ingenuity (artist's concept). Credit: NASA/JPL-Caltech

Online undervisning i forbindelse med NASA's Mars 2020-mission med roveren Perseverance og helikopterdronen Ingenuity. Vi har direkte kontakt til de danske Mars-forskere. I januar 2022 laver vi Blendend Learning forløb til både gymnasie og grundskoler.


Torsdag den 18. februar 2021 skete der noget vildt! NASA’s rover Perseverance landede i Jezero-krateret på Mars, hvor den nu er igang at udforske et udtørret floddelta. Perseverance leder efter tegn på vand og liv, der minder om det, vi har her på Jorden. Det er banebrydende forskning, som kan få kæmpe betydning - også herhjemme i Danmark. Roveren har nu kørt i ½ års tid, og sender store mængder billeder og data hjem. Helikopteren Ingenuity har fløjet og MOXIE er testet - med stor succes. Nu inviterer Science Talenter nu alle danske gymnasieelever med til konference hvor de danske forskere, der er med i missionen vil fortælle om hvad det er der foregår på Mars lige nu og hvad de håber at få ud af missionen.

NASA’s rover Perseverance består af en lang række tekniske instrumenter, som bl.a. skal være med til at bane vejen for, at der i fremtiden kan sendes astronauter til Mars. Perseverance har på Mars følgeskab af helikopterdronen Ingenuity, som har foretaget den første flyvning på Mars nogensinde. Roveren skal indsamle unikke prøver fra Mars, som for første gang skal hentes tilbage til Jorden senere i et samarbejde mellem NASA og ESA - Den Europæiske Rumorganisation.

STEM-fagenes betydning

At køre rundt med en fjernstyret rover, flyve med en drone og tage et par billeder og nogle prøver kan lyde simpelt - men intet er simpelt, når det foregår på Mars. Det er en uhyre kompliceret proces at bygge en Mars-rover som Perseverance, få den sendt godt afsted og senere lande sikkert på Mars’ overflade, og det kræver stor ekspertise inden for samtlige STEM-fag. Roveren skal nemlig kunne fungere upåklageligt i mange år under de barske forhold, der er på Mars, uden adgang til service og vedligehold. 

Netop her i Danmark har vi stor ekspertise i STEM-fagene. Danske forskere fra KU og DTU har nemlig været med til at udvikle og bygge fire ud af de syv hoved-instrumenter, der sidder på roveren. Tre af de danske Mars-forskere deltager på konferencen, hvor de vil fortælle om, hvad det egentlig er, der foregår på Mars.

Hvad tilbyder vi med Mars tur/retur?

Astra tilbyder i 2021 to online konferencer samt et online undervisningsforløb, som har fokus på NASA’s Mars-mission og roveren Perseverance. 

Målgruppen for alle aktiviteterne i Mars tur/retur er udskolingen og ungdomsuddannelserne. Læs mere under de enkelte aktiviteter i foldudboksene. Alle aktiviteter afholdes online.

Den 1. Mars-konference - afholdt den 23. feb. 2021

Den 23. februar 2021 afholdt vi en konferencen om Perseverances landing på Mars - fem dage efter landingen fandt sted. På konferencen fortalte fire danske forskere om deres rolle i missionen og svarede på spørgsmål fra eleverne. Du kan se eller gense konferencen her: Første Marskonference

Inden konferencen afholdt vi et introduktionsmøde, hvor vi fortalte om hele missionen. Du kan se eller gense intromødet her: Introduktion til Perseverance-missionen

Find yderligere materialer fra Marskonferencen den 23. feb. 2021 her

Den 2. Mars-konference - afholdt den 3. december 2021

Det faglige indhold har fokus på Perseverance, instrumenterne ombord og den data, der på nuværende tidspunkt er sendt hjem til Jorden. Det sker i selskab med forskerne, der giver indblik i den nyeste viden og forskning fra Mars 2020-missionen. 

Konferencen er målrettet ungdomsuddannelserne (STX og HTX), men alle har mulighed for at deltage. Det kræver dog tilmelding til arrangementet. 

Find yderligere materialer fra konferencen her.

Link til optagelsen af konferencen 3. december kan du finde her

Blended Learning: Mars-forsker for en dag d. 27. januar 2022

I januar 2022 afholder Science Talenter blended learning på gymnasieniveau. Eleverne sidder hjemme på egen skole, og forskerne og Science Talenter er online. 

Der bliver lagt et program for en dag fyldt med fagligt indhold, der handler om roveren Perseverance - mere specifikt omkring to af instrumenterne: PIXL og MOXIE . Indholdet på campen veksler mellem øvelser, som laves i klasselokalet med eleverne, og korte oplæg fra Science Talenter og forskerne.

Inden selve campen afholder vi et to timers online kursus for alle deltagende lærere. Her gennemgås programmet, formålet med campen og de øvelser, du skal lave med dine elever. Det bliver to timer med faglig forkælelse og fornyelse.

Du kan finde mere information om camp og kursus her 

Links med mere information om Mars 2020-missionen og roveren Perseverance: 

Geografisk område

Landsdækkende