Gå til hovedindhold

Mars tur/retur - dansk forskning helt ind i klasselokalet

NASAs Mars 2020 rover, Perseverance,  og NASAs Mars Helikopter, Ingenuity (artist's concept). Credit: NASA/JPL-Caltech

NASA's Mars 2020 rover, Perseverance, og NASA's Mars Helikopter, Ingenuity (artist's concept). Credit: NASA/JPL-Caltech

Kom med til Mars, og mød de danske Mars-forskere, når Science Talenter inviterer til konference om NASA's Mars 2020-mission og roveren Perseverance.

Torsdag den 18. februar 2021 sker der noget vildt! NASA’s rover Perseverance lander nemlig i Jezero-krateret på Mars, hvor den har til opgave at udforske et udtørret floddelta på Mars. Perseverance skal lede efter tegn på vand og liv, der minder om det, vi har her på Jorden. Det er banebrydende forskning, som kan få kæmpe betydning - også herhjemme i Danmark. Derfor inviterer Science Talenter tusindvis af skoleelever med på den ultimative opdagelsesrejse til Mars.

NASA’s rover Perseverance består af en lang række tekniske instrumenter, som skal være med til at bane vejen for, at der i fremtiden kan sendes astronauter til Mars. Perseverance har på Mars følgeskab af helikopterdronen Ingenuity, som skal foretage den første flyvning på Mars nogensinde. Roveren skal indsamle unikke prøver fra Mars, som for første gang skal hentes tilbage til Jorden senere af ESA - Den Europæiske Rumorganisation.

STEM-fagenes betydning

At køre rundt med en fjernstyret rover, flyve med en drone og tage et par billeder og nogle prøver kan lyde simpelt - men intet er simpelt, når det foregår på Mars. Det er en uhyre kompliceret proces at bygge en Mars-rover som Perseverance, få den sendt godt afsted og senere lande sikkert på Mars’ overflade, og det kræver stor ekspertise inden for samtlige STEM-fag. Roveren skal nemlig kunne fungere upåklageligt i mange år under de barske forhold, der er på Mars, uden adgang til service og vedligehold. 

Netop her i Danmark har vi stor ekspertise i STEM-fagene. Danske forskere fra KU og DTU har nemlig været med til at udvikle og bygge fire ud af de syv tekniske instrumenter, som snart lander på Mars. Fire af de danske Mars-forskere deltager på konferencen, hvor de vil fortælle om, hvad det egentlig er, der foregår på Mars, og hvorfor det er så vigtigt, at vi har fokus på netop rumforskningen, i en tid hvor der findes så meget anden forskning i verden. Forskerne bliver suppleret af en række eksperter, som vil fortælle om de forskellige stadier i ekspeditionen. 

Hvad tilbyder vi med Mars tur/retur?

Astra tilbyder i 2021 to online konferencer samt et online undervisningsforløb, som har fokus på NASA’s Mars-mission og roveren Perseverance. 

Målgruppen for alle aktiviteterne i Mars tur/retur er udskolingen og ungdomsuddannelserne. Læs mere under de enkelte aktiviteter, som alle afholdes online.

Den første konference

Den 23. februar 2021 afholder vi en konferencen om Perseverances landing på Mars - blot fem dage efter landing har fundet sted. Der har været afholdt et intromøde den 4. februar 2021, og hvis du ønsker at se eller gense det inden konferencen, finder du optagelsen her

Til konferencen skal vi (gen)se landingen, snakke med forskerne og se de første billeder, som Perseverance sender tilbage fra Mars. Mars-missionen og konferencen er et godt supplement til den gode naturfagsundervisning, når forskerne og eksperterne leverer den nyeste viden og forskning direkte ind i klasselokalerne. Se konferencen her.

Glæd dig til efteråret 2021

Endnu en Mars-konference finder sted i efteråret 2021. Fortællingen om roveren Perseverance fortsætter, og vi skal have en status, se de nyeste billeder og høre om de mest banebrydende data, som forskerne har skaffet ved hjælp af instrumenterne på Perseverance - alt sammen i selskab med de danske forskere fra KU og DTU. 

Der kommer også et blended learning-undervisningsforløb i løbet af efteråret. Fælles for alle aktiviteterne i Mars 2020-forløbet er, at det hele foregår online, så alle har mulighed for at deltage.

 

Efterårets Mars-konference

I efteråret 2021 afholdes endnu en konference med tilhørende informationsmøde. Det faglige indhold har fokus på Perseverance, instrumenterne ombord og den data, der på daværende tidspunkt er sendt hjem til Jorden. Det sker i selskab med forskerne, der giver indblik i den nyeste viden og forskning fra Mars 2020-missionen. 

Konferencen er målrettet ungdomsuddannelserne (STX og HTX), men alle har mulighed for at deltage. Det kræver dog tilmelding til arrangementet. 

Mere information og tilmelding vil blive tilgængelig i løbet af foråret.

Undervisningsforløb: Mars-forsker for en dag

I efteråret afholder Science Talenter blended learning-camps på udskolings- og gymnasieniveau. Eleverne sidder hjemme på egen skole, og forskerne og Science Talenter er online. 

Der bliver lagt et program for to dage fyldt med fagligt indhold, der handler om Mars 2020 og Perseverance. Indholdet på campen veksler mellem øvelser, som laves i klasselokalet med eleverne, og korte oplæg fra Science Talenter og forskerne.

Inden selve campen afholder vi et to timers online kursus for alle deltagende lærere. Her gennemgås programmet, formålet med campen og de øvelser, du skal lave med dine elever. Det bliver to timer med faglig forkælelse og fornyelse.

Mere information om camp og kursus bliver tilgængeligt i løbet af foråret.

 

Links med mere information om Mars 2020-missionen og roveren Perseverance: 

Geografisk område

Landsdækkende