Gå til hovedindhold

Minikonference for udskolingselever om aktive vulkaner i Island og på Hawaii

Photo by Toby Elliott on Unsplash

Minikonference den 8. juni om aktive vulkaner  

Deltag i en gratis online konference med dine udskolingselever og bliv klogere på det aktuelle vulkanudbrud i Island og på hvordan man overvåger de konstant aktive vulkaner på Hawaii.

I februar var der meget stor interesse for en konference vi organiserede i forbindelse med landingen af Perseverance roveren på Mars. Vi har derfor besluttet at forsøge med en lignende konference i lidt mindre format - nu med fokus på det vulkanudbrud, der i øjeblikket finder sted i Island. Ligesom sidst har vi fået danske eksperter med i konferencen, denne gang to vulkaneksperter fra Island hhv. Hawaii. De fortæller om de aktive vulkaner, de arbejder med.

  • Rikke Pedersen er med fra Island. Rikke er geolog og leder af Nordisk Vulkanologisk Institut i Reykjavik.
  • Johanne Schmith er med fra Hawaii. Johanne er geolog og forsker i vulkaner både i Island og på Hawaii.

Introvideo og optagelse af konferencen

I forbindelse med konferencen har vi lavet en 1/2 timed introvideo, som man med fordel kan se inden konferencen for at få opfrisket fagudtryk og Island og Hawaii's geologiske placering.

Link til vores introvideo:
     vimeo.com/557658813

 

Minikonferencen kører i Vimeo - en streaming tjeneste som ikke kræver login eller tilmelding.

Link til streamingen af minikonferencen:
     vimeo.com/559897401
     

En kort hilsen fra Islandske elever: Hvordan det er at bo på en aktiv vulkan? Hvordan oplever de udbruddet.
vimeo.com/560359985

Som du måske har set i nyhederne, så er den Islandske vulkan, Fagradalsfjall, gået i udbrud d. 19 marts, 2021. Udbruddet er stadig i fuld gang og der er nu løbet over 30 millioner m3 1200 grader varm lava ud af vulkanen. Islændingene og turister fra hele verden valfarter ud i fjeldet for at se det fantastiske syn. En overgang sendte vulkanen lavaen op i en 300 m høj fontæne. Rikke Pedersen har selvsagt haft rigtig travlt lige siden de første jordskælv antydede at der kunne være et vulkanudbrud på vej.

På Hawaii ligger Jordens mest aktive vulkan, Kilauea, der har været næsten konstant i udbrud siden 1983. Lige nu bobler lavaen frem i en sø på bunden af vulkankrateret på toppen af Kilauea. Johanne Schmith bor lige ved siden af Kilauea og er i gang med et forskningsprojekt på vulkanen, hvor hun blandt andet overvåger aktiviteten direkte fra kraterkanten.

Både Johanne og Rikke vil fortælle meget mere om hver deres vulkanforskning den 8. juni kl 10.30-11.30 på vores online minikonference. Bagefter er der plads til masser af spørgsmål om vulkaner til de to eksperter.

Deltagelse på konferencen er gratis, målgruppen er udskolingselever. Hvis du vil deltage med dine elever eller blot selv høre Johanne og Rikke fortælle om de aktuelle aktiviteter i Island og Hawaii, så kan du tilmelde dig/jer på denne tilmeldingsformular. Her finder du også lidt mere praktiske info og program for dagen.