Science fra Sorø

Aktuel naturvidenskab direkte fra forsker til elev

Med Science fra Sorø får eleverne mulighed for at møde forskere, der fortæller om ny og aktuel forskning. Det foregår som en online streaming direkte hjemme i klasselokalet – nemt og ligetil.
 
I 2024 er vi klar med to direkte udsendelser. Den d. 23. oktober kan du blive meget klogere på kvantecomputere og d. 28. november, vil vi fokusere på biodiversitet. Meld dig til her på siden, hvor du også kan finde vores tidligere udsendelser.

Kvantecomputere: Fremtiden for komplekse beregninger og kryptering

Vi er inden for de sidste 20 år blevet et samfund, der er ekstremt afhængig af stadig hurtigere og kraftigere computere.

I hverdagen benytter vi computere eller supercomputere, når vi køber ind, finder vej et nyt sted, køber billetter til transport og underholdning, kommunikerer med offentlige myndigheder, og når der laves en vejrudsigt. Ligeledes er vores infrastruktur; el- og energiforsyning også helt afhængig af computere. I både de små personlige computere og supercomputere er processorenheden opbygget af meget små transistorer. 

Grundlaget for kvantecomputere er ikke transistorer, men QBITS, som er meget små systemer, hvor kvantemekanikkens love er gældende. Dette åbner for at man kan lave beregninger på meget komplekse systemer. Man forventer, at kvantecomputere der udnytter kvantesystemers særlige egenskaber, vil kunne øge hastigheden af visse beregninger mange gange. Dermed åbner brugen af kvantecomputere nye muligheder indenfor blandt andet kryptering og beregninger på molekyler.

I denne af Science fra Sorø giver tre forskere fra Københavns Universitet et indblik i, hvad en kvantecomputer er, hvordan kvantecomputeren er forskellig fra en supercomputer, og hvilke problemer som med fordel kan løses af en kvantecomputer. Vi skal også høre om, hvordan man rent praktisk kan bygge en kvantecomputer.

Eksperter

Kim Splittorff
Lektor ved NBI, Københavns Universitet

Stephan Sauer
Professor ved Kemisk Institut, Københavns Universitet.

Asbjørn Cennet Cliff Drachmann
Forsker ved NQCP, Københavns Universitet

Program

Kl. 10.00 Velkomst

Kl. 10.05 Kim Splittorff fortæller om hvad en kvantecomputer er og hvordan den er forskellig fra almindelige computere.
Spørgsmål og svar

Kl. 10.30 Stephan fortæller om hvad vi kan bruge kvantecomputere til – og hvornår konventionelle computere er bedre at benytte. Der gives konkrete eksempler fra kemiens verden.
Spørgsmål og svar

Kl. 10.55 Asbjørn fortæller om hvordan man bygger en kvantecomputer.
Spørgsmål og svar

Kl. 11.20 Pause

Kl. 11.30 Debat og Spørgsmål til panelet

Kl. 11.55 Afrunding

Støttet af

Ansvarlig

Ansvarlig

Henning Haack

Henning Haack

Projektleder

Henning er ansvarlig for Astras indsatser inden for geofysik. Han underviser på en række camps for unge science-talenter.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi inspirerer dig, som inspirerer! Du får idéer og ny viden til, hvordan du kan skabe engagerende naturfagsundervisning af høj kvalitet.

Gratis oplæg:

Solsystemets oprindelse og jagten på liv i vores galakse

Henning Haack er ekspert i meteoritter og solsystemet. Han vil gerne fortælle jeres elever om nogle af naturvidenskabens store spørgsmål:

Er vi alene? Hvordan opstod solsystemet? Er der liv på Mars?

Henning Haack popup-2
Skip to content