Gå til hovedindhold

Tilmelding til 2. Mars-konference om Perseverance's instrumenter

Marsroveren Perseverance har taget et selfie med helikopterdronen Ingenuity, der ses 4 m bag roveren. Billedet blev taget med Watson kameraet d. 6 april, 2021 - 46 dage efter landingen. Watson sidder på roverens arm og er derfor velegnet til at tage selfies med. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

 

2. Mars-konference - sidste nyt fra Perseverance og Ingenuity

Mars roveren Perseverancen landede i Jezerokrateret på Mars den 18. februar 2021. Siden har Perseverance og helikopterdronen Ingenuity kørt og fløjet rundt og undersøgt de første dele af deltaet. Der er sendt masser af billeder hjem til Jorden og der er nu kommet data ned fra alle roverens instrumenter.

Vi vil gerne invitere jer med ind i maskinrummet sammen med 3 Mars-forskere, så vi kan bliver klogere på hvad det egentlig er for instrumenter, der er med på roveren. Hvad er det for nogle analyser de laver, hvordan fungerer instrumenterne og hvad kan vi lære af analyserne. Forskerne giver også en status på hvordan roveren har fungeret i de første 6 måneder. Er det lykkedes at tage en prøve fra Mars, som skal sendes tilbage til Jorden?  Hvordan har teknikken fungeret i de barske betingelser på Mars? - det er det vi gerne vil fortælle om på konferencen.

Faglig forberedelse til konferencen

Inden konferencen kan det anbefales at se eller gense dele af vores introduktion til hele missionen og konferencen om selve landingen. I denne PDF iconpdf finder du forslag til faglig forberedelse med udvalgte klip fra tidligere konferencer, links til Mars 2020 missionen og roverens instrumenter, samt lidt praktisk info omkring konferencen.

I introvideoen vil Henning introducere konferencens faglige indhold og præsentere de enkelte oplægsholdere og give lidt praktisk info omkring afviklingen af konferencen.

2. Mars-konference - Perseverance's instrumenter

Dato: 3. december 2021
Tidspunkt: Kl. 10.00 - 12.00
Sted: Online

Det overordnede program for konferencen den 3. december 2021

Status på Perseverance undersøgelser v. Kjartan Kinch
Helikopterdronen Ingenuity v. Steen Eiler Jørgensen 
Instrumenterne MOXIE og SuperCam v. Morten Bo Madsen
Instrumentet PIXL v. David Arge Klevang Pedersen

Spørgsmål fra deltagerne til panelet af forskere og eksperter
 

2. Mars-konferencen om Perseverance instrumenter - hvad fortæller forskere og eksperter om

Kjartan Kinch fra Mars-gruppen på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet vil fortælle os hvad Perseverance har lavet det sidste halve år og hvor langt den er kommet i sin udforskning af Jezero-krateret.
Roveren har testet alle sine instrumenter og vi vil gå i dybden med tre af de instrumenter, hvor der er danske forskere involveret.

Steen Eiler Jørgensen fra ScienceTalenter fortæller om helikopterdronen Ingenuity - et teknologieksperiment som blev taget med på missionen for at undersøge om det er muligt at flyve på Mars. Det lykkedes over al forventning, men hvad skal den nu?

Morten Bo Madsen fra Mars-gruppen på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet vil fortælle om to af instrumenterne:
MOXIE: et teknologiinstrument på roveren, der skal undersøge om det kan lade sig gøre at producere ilt på Mars. Morten Bo fortæller om processen og udfrodringerne. Ilt skal primært bruges til at fremstille raketbrændstof på kommende bemandede missioner - så astronauterne kan komme hjem igen.
SuperCam: På roverens kameramast sidder en laser, der kan bruges til at lave kemisk analyse af klipper på op til 7 m afstand. Når laseren skyder på klippens overflade skabes der et plasma, som analyseres med et spektrometer. Morten Bo vil fortælle om metoden og hvilke data vi får ud af analyserne - hvad kan de fortælle?

David Arge Klevang Pedersen fra DTU-Space fortæller om PIXL-instrumentet, som DTU-Space har været med til at bygge. PIXL kan tage nogle helt specielle billeder af klippeoverflader. Istedet for at vise hvilken farve overfladen klippen har, viser PIXL-billederne hvilken kemisk sammensætning den har. Instrumentet skal bruges til at undersøge lagdelte klipper, der er dannet under vand, dengang Jezero-krateret var fuldt af vand. Håbet er at PIXL vil kunne afsløre om der har været liv, dengang klipperne blev dannet.

Materialer

Intro til Mars 2020 missionen den 4. februar 2021
Mars-konferencen om landingen den 23. februar 2021
NASA infoside om Mars 2020 missionen
Info om instrumenter fra NASA - læs også 'for scientists' hvis I vil vide mere
- PIXL
- SuperCam
- MOXIE
- Ingenuity
 

Tilmelding

Konferencen foregår online og vil efterfølgende være tilgængelig på Science Talenters hjemmeside som et undervisningsmatreiale sammen med de tidligere Mars-konferencer. 

Deadline for tilmelding er 29. november.
 

Kontaktperson

Information om skolen